KRUVASAN TADINDA KAT KAT POĞAÇA



HAMUR MALZEMELERİ



  • 1 su bardağı ılık süt
  • 100 gr tereyağı(50 + 50)
  • 1 yumurta + 1 yumurta akı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 10 gr yaş maya
  • 5 su bardağı un


          Unu havuz haline getirelim.Ben bütün hamur işlerinde mutlaka yarı yarıya tam buğday unu kullanırım. Siz  sadece beyaz un da kullanabilirsiniz. Ön  mayalanma için havuz haline getirilen unun havuzuna mayayı, ılık sütü ve şekeri katalım.Mayamız köpük köpük kabarınca ön mayalanma gerçekleşmiştir.Tuzu unun üzerine serpelim.Yumurtayı ve 50 gr tereyağını da ekledikten sonra hamurumuzu iyice yoğuralım.Ben tezgahı unlayıp içe doğru sürekli katlayarak iyice yoğurdum. Hamurunuz mayalanıp iki katı oluncaya kadar bekleyelim.Mayalanan hamurumuzu tezgaha alıp iyice yoğurduktan sonra sekiz eşit bezeye bölelim. Bezelerin her birini yumuşamış olan 50 gr tereyağı ile yağlayalım. Yalnız bir tanesi yağlanmayacak ve o yağlanmayan beze en üste alınacak. Tereyağını bezelere hafif bastırarak yayalım.Daha sonra yağlanmış bezeleri üst üste dizelim.Bir gece buzdolabında bekletelim.Sabah buzdolabında beklettiğimiz hamurumuzu tezgaha alıp merdane ile dikdörtgen şeklinde açalım .Hamurumuza zarf  şekli verip içe doğru katlayalım. Buzdolabının dondurucu bölümüne koyup 30 dakika dinlendirelim.Dinlenen hamuru tekrar tezgaha alalım dikdörtgen şeklinde merdane ile açalım.Kısa kenarlardan içe doğru ortaya katlayalım uc uca.Daha sonra katları üst üste alalım.Yine dondurucuda 30 dakika dinlendirelim.Bu işlemi 2 defa daha yapıp hamuru iyice açın. Hanurdan üçgen şeklinde parçalar kesip geniş kenardan sivri ucu doğru katlayın.Şekillendirdiğimiz hamurlarımızı yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizelim.Yarım saat kadar tepsi mayasını bekledikten sonra üzerine  yumurta sarısı sürüp 180° de üzeri kızarıncaya kadar pişirelim.Afiyet olsun.
                                                           
                               










Yorumlar