İÇLİ KÖFTE

İÇLİ KÖFTE

   Şimdi bütün Püf noktaları ile birlikte içli köfte tarifi vereceğim.İyi bir iiçli  köfte yapabilmek için önce hamurunu çok iyi tutturmamız lazım.Hamur malzemeleri yöreden yöreye değişiklik göstermektedir.Ben içli köftelerimi genelde haşlamalık yaparım.Kızartmalık içli köftelerin genelde dışına ince bulgur ile birlikte kıyma,yağsız kıyma ve irmik konur.Ama vereceğim tarifte de kızartmak istersiniz kızartabilirsiniz.
       💐PÜF1: Hamur malzemesi için ince yarma,yöreye göre isim değişebiliyor,kullanıyorum.İnce yarma ya da içli köftelik yarma her yerde bulunmayabilir.Bunun yerine 2 su bardağı ince bulgur,1 su bardağı tam buğday unu,1 çay bardağı irmik kullanabilirsiniz.İnce bulgur olarak da çiğ köftelik bulgur olursa daha iyi olur.
HAMUR MALZEMELERİ 


  • 2 su bardağı ince köftelik bulgur
  • 2 su bardağı ince yarma(içli köftelik yarma)
  • 1tatlı kaşığı tuz
  • 1 tane yumurta
  • 2 çorba kaşığı biber salçası 
  • 1 er çay kaşığı Karabiber,toz kişniş,yeni bahar,kimyon

İÇ MALZEMELERİ 


  • 500 gram yağlı kıyma
  • 30gr tereyağı ya da sıvı yağ 
  • 3-4 tane kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı kuru reyhan
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • Tuz

      Soğanları küçük küçük yemeklik incecik doğrayın,  tereyağında kavurup(tereyağı yerine yarım çay bardağı sıvı yağ da olabilir), kıymayı ekleyin.İyice kavrulunca baharatları ve doğranmış maydanozu ekleyin.Soğumaya bırakın.

💐Püf2:Kıymanın içinin iyice soğuması gerekiyor.Yağının donmuş olması lazım.
            Dış hamuru için un ve yumurta dışındaki malzemeleri suyla ıslatıp şişmeye bırakın.Yarım saat bekledikten sonra sakız gibi oluncaya kadar yoğurun.
     💐Püf3: Hamur malzemelerini ıslattıktan sonra ne kadar çok beklerseniz yoğurması o kadar kolay olur.Bulgur ve irmiği kısır ıslatır gibi ıslatın.Yoğururken ununu,yumurtasını katıp iyice ezerek yoğurun.Hamur kuru olursa ara ara elinizle su serpiştirerek yoğurun.
       Hamurdan bezeler alıp açınca parçalanmaması gerekiyor.Onun için çok iyi yoğurulması gerekiyor.Çiğ köfte tepsisi varsa orda yoğurmak işinizi kolaylaştırabilir.Hamurdan parçalar alıp elimizde yuvarlayalım.Bezelerin büyüklğü pinpon topu büyüklüğünde olsun.Çok büyük olursa haşlarken çatlayabilir. Bezeleri alıp elinizde yuvarlayın.Ellerinizi suyla ıslayarak parmağınızla bezeyi hafif delin.Avuç içerisinde hafif  bastırıp,döndürerek içini açın.İçli köfte ne kadar ince olursa o kadar iyi olur.Ama ilk defa yapıyorsanız biraz kalın olabilir.Zamanla Eliniz alıştıkça daha ince yapabilirsiniz.
    💐Püf4:Elinizi Islattıkça daha iyi açarsınız.
İç harcından koyun.İç harcı sulu olursa avucunuza alıp sıkın.
     💐Püf5:İç harç sulu olursa köfteleri çatlatır.
İç harcını koyup köftenin ağzını avucunuzda döndürerek diğer elinizle de ağzını büzüştürerek kapatın.Bir tencereye su koyup 1 çorba kaşığı tuz(silme) ve 1 çay kaşığı limon tuzu ekleyip kaynatın.Su kaynayınca köfteleri koyun.köfteler yüzeye çıkınca 5 dk kadar daha pişirin.Köftelerimiz servise hazır.
     💐Püf6:Pişirme suyuma silme çorba kaşığı tuz dedik.Tuzu fazla olursa çatlamayı önler.Dışına tuzu çok koymadığımız için tuzlu olmaz.
        İsteyen kızartabilir.Afiyet olsun

Yorumlar