ÇİKOLATALI PASTA


Çocuklar uzun süredir çikolatalı pasta istiyorlardı.Ben de hazır alarak sürekli geçiştiriyordum
Bu korona günlerinde iş başa düştü ve ben çocukları daha fazla kıramazdım.Uzun süredir yanımda olan bir pandispanya tarifi ile işe koyuldum.Elimden geldiğince pastanın aşamalarını tek tek yazmaya çalışacağım.Önce krema tarifiyle başlayıp soğumaya bırakalım. 
         
          PASTA KREMASI
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1adet yumurta
  • 1,5 yemek kaşığı nişasta
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 2,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 limon ya da portakal kabuğu rendesi
  • 1 paket toz krem şanti
       Süt,yumurta,nişasta,un,toz şeker bir çırpıcı yardımıyla iyice çırpılır.Daha sonra orta ateşte sürekli karıştırılarak koyulaşması sağlanır.Kaynayıp koyulaşan kremamız bir 5 dk kadar daha kaynatılarak altı kapatılır.İsteğe bağlı olarak limon ya da portakal kabuğu(rendenin ince tarafıyla rendelenecek)eklenir.Arada karıştırılarak soğutulur.Soğuyan kremamıza 1 paket krem şanti katılarak mikserle  pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpılır.Kremamız hazır.Buzdolabında beklemeye alıyoruz.

         PANSİSPANYA

  • 4 adet yumurta
  • 4 Türk kahve fincanı şeker
  • 4 Türk kahve fincanı un
  • 1 Türk kahve fincan su
  • 1 paket kabartma tozu
       
       Yumurtaların  sarısını ve beyazını ayıralım.Ayrı ayrı iki metal ya da cam kabta çırpacağız.Sarıları şeker ile köpürünceye kadar çırpalım.Şekerin tamamen erimesi gerekiyor.Yumurtanın akını da bir çimdik tuz ile kar gibi beyaz oluncaya kadar çırpalım.Beyazın olduğu kabı ters çevirdiğimizde akmaması lazım.O derece iyi çırpmamız lazım.Sarıların olduğu kaba suyu ekleyip yavaş yavaş karıştıralım.Un ve kabartma tozunu birlikte eleyerek ekleyelim.Alttan üste doğru yavaş yavaş karıştıralım.En son yumurtanın beyazının yine aynı yöntemle alttan üste doğru hareketlerle köpüğü söndürmeden homojen bir karışım elde edelim.Yağlanmış kelepçeli yuvarlak bir kek kalıbına dökelim.180 derecede pişirelim.

          ÇİKOLATA SOS

  • 1/2 paket sıvı krema
  • 2 paket 80 grlık bitter çikolata
          
           Sıvı kremayı kayanama derecesine kadar ısıtıp - kaynamayacak -çikolataları ekleyerek eritelim.Bu kısım en son olacak çünkü pastamızın kremasını sıvadıktan sonra sıcak sıcak dökmemiz gerekecek.

            Pişen kekimizi kalıbından çıkardıktan sonra ikiye bölelim.Tam ortadan yatay olarak bir ip ya da bıçak yardımıyla bölelim.Pandispanyanın alt katını 2-3 kaşık süt ile ıslatalım.İyice soğuyan kremanın bir kısmını iyice keke yayın.2. parçayı ekleyip kremanın kalan kısmıyla keki iyice sıvayarak pürüzsüz bir zemin elde edin.Kekin olduğu tepsiyi çevirerek spatula yardımıyla sıvayabiliriz.En son sıcak çikolata sosunu kekin üstüne dökelim.Sos sıcak olduğu için akışkan olacaktır.Herhangi bir alet ile yaymaya gerek yok.Daha sonra üzerini istediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz.Ben çikolatalı drajeleri tercih ettim.Hatta iç kremasını yayarken draje de serpiştirdim.
            Son olarak bunu da belirteyim.Pandispanya ile uğraşmak istemezseniz hazır  pasta altıda kullanabilirsiniz.Afiyet olsun... 

Yorumlar