Aşure




🍀AŞURE🍀
Muharrem ayı ramazandan sonra en hayırlı aymış.Muharrem ayında her evde mutlaka aşure pişirilip dağıtılmalıymış.Sağolsun kayınvalidem pişirdi bize de yemesi düştü😊
Kayınvalidemden,püf noktaları ile aşure tarifi:
Tarif 5 litrelik tencere için siz ölçüleri kendinize göre ayarlayabilirsiniz.


1paket bütün aşurelik buğday
1kase haşlanmış fasulye 
1 kase haşlanmış nohut
1 s.b kuru üzüm
1s.b kuru kayısı
200gr fındık
200gr fıstık
200gr ceviz
1 tutam karanfil
2tane elma
1 tane portakal kabuğu
1 çorba k.tuz
1 kg şeker 



1paket yarma geceden iki taşımlık kaynadıktan sonra kaynamış suyun içinde sabaha kadar dinlendirilecek.Sabah,suyu süzüldükten sonra bir defa daha yıkanacak.Fasulye ve nohut haşlanacak.Cevizi de 4-5 defa kaynar suda yıkamak gerekiyor.Ceviz aşureye katıldığında aşurenin rengini karartmaması için suda bekletilip bol bol yıkanması gerekiyor.Bu işlemi diğer malzemeler içinde uygulayacağız.Aşuremizin beyaz olması için bütün malzemelerin çok iyi yıkanması gerekiyor.Portakalları da ufak doğradıktan sonra acılığının gitmesi için haşlanıp sarı suyu akana kadar iyice yıkanacak.5 litrelik suda buğday,nohut ve fasulye hafif koyulaşıncaya kadar kaynatılacak.Sonra üzüm ve doğranmış kayısı eklenecek.Kapatmaya yakın 5 dk önce fındık,ceviz,fıstık,küçük küçük doğranmış elma,karanfil,tuz ve haşlanmış portakal kabukları eklenecek.Aşuremizin altını kapattıktan sonra şekeri eklenip iyice karıştırılacak.İstenilen şekilde servis edilecek.Afiyet olsun

Yorumlar